Huren

Mag er iemand bij je intrekken als je huurt? Mag een verhuurder je loonfiches opvragen? Is de geafficheerde huurprijs bindend? Moet ik als huurder een verzekering nemen? Is het mogelijk om voor een korte periode te huren? Ben ik verplicht om als huurder van een woning onroerende voorheffing te betalen? Kan je een huurcontract vroegtijdig beëindigen door onderlinge overeenkomst? Kan de verhuurder de huurovereenkomst voor een hoofdverblijfplaats zomaar opzeggen? Samenwonen: wie huurt de woning? Kan de huurprijs zomaar stijgen? Kunnen huurder en verhuurder vrij de duur van de huurovereenkomst bepalen? Mede-eigendom: hoe zit het met de verzekeringen in een appartementsgebouw? Wat als de huurder aan het contract onderuit wil? Als ik een woning koop die al is verhuurd als hoofdverblijfplaats, moet ik dan de huurovereenkomst tussen verkoper en huurder respecteren? Ik wil zelf mijn verhuurde woning bewonen. Wat met de huurders? Ik heb ontdekt dat mijn verhuurder mij te veel huurgeld heeft aangerekend door een foutieve indexering van de huurprijs. Kan ik het te veel betaalde terugeisen? Moet ik als huurder een brandverzekering nemen? Wat ben je als huurder met een plaatsbeschrijving? Moet je als koppel samen het huurcontract ondertekenen? Kan ik online een bezoek inplannen of vragen stellen?

Kopen

Eerst kopen en dan verkopen? Of omgekeerd? Wat is een goed EPC? Waarop moet je letten als je een appartement koopt? Wat als er plots een verborgen gebrek opduikt? Is een garageplaats een goede investering? Wat is een clausule van uitgestelde eigendomsoverdracht? We gaan scheiden. Wat met onze samen aangekochte woning? Waarop moet je letten bij de aankoop van een tweede verblijf? Hoe rendabel is het investeren in garages? Wat als je niet als enige interesse hebt in dat ene droomhuis? Ligt mijn woning in overstromingsgevoelig gebied? We gaan scheiden. Wat met onze hypothecaire lening? Wat is kopen onder opschortende voorwaarde? Kan ik bij de aankoop van een woning aanspraak maken op een goedkopere vraagprijs bij een slecht energieprestatiecertificaat (EPC)? Wat gebeurt er met de verkoop van een pand als de verkoper failliet gaat tussen de ondertekening van het compromis met de koper en het verlijden van de akte bij de notaris? Waar kan ik terecht met een klacht tegen een vastgoedmakelaar? Moet ik registratierechten betalen bovenop de btw? Hoe kan je een woning anoniem kopen? Vanaf wanneer moet ik als koper onroerende voorheffing betalen? Wanneer kan je beroep doen op de verzekering gewaarborgd wonen? Samenwonen: mijn partner is eigenaar van de gezinswoning. Wat bij een relatiebreuk?

Verhuren

Wat bij het overlijden van de huurder? Stopt de huurovereenkomst dan? Moet de plaatsbeschrijving worden geregistreerd? Waarom isoleer ik best mijn dak? Hoeveel rendement haal je vandaag uit een huurwoning? Mag de huurder een daling van de huurprijs vragen? Kan je als huisbaas de huurder verbieden om te roken in het huurappartement? Wie is verantwoordelijk voor de herstellingen in een huurwoning? Mag de vastgoedmakelaar kosten aanrekenen voor de opmaak van de plaatsbeschrijving? Hoeveel kost de registratie van de huurovereenkomst? Wie doet de overdracht van de nutsvoorzieningen? Moet de woning die ik verhuur uitgerust zijn met rookmelders? Indien ik een woning koop die al als hoofdverblijfplaats is verhuurd, moet ik dan de huurovereenkomst tussen verkoper en huurder respecteren? Mag de verhuurder zomaar overgaan tot de indexering van de huurprijs?

Verkopen

Wat als de koper de sleutel al iets vroeger wil? Wat is de ideale timing om een huis te verkopen? Staat een bod aan de geadverteerde prijs zomaar gelijk aan verkoop? Hoeveel is mijn woning waard? Ik verkoop mijn woning. Kan ik de koper btw aanrekenen? Hoe bindend is een sms bij een woningtransactie? Is een elektriciteitskeuring verplicht bij afbraak van een woning? Waar kan ik terecht met een klacht over mijn vastgoedmakelaar? Heb ik het recht om te eisen dat een vastgoedkantoor de prijs verhoogt in plaats van te verlagen? Mag ik als verkoper-opdrachtgever de verkoopopdracht aan een vastgoedmakelaar vroegtijdig stopzetten? Als ik in zee ga met een vastgoedkantoor, mag ik dan een bod weigeren, ook al komt het bod overeen met de afgesproken prijs? Hoeveel kost een vastgoedmakelaar? Doet een verzorgde tuin beter verkopen? Staat een negatief elektriciteitsattest de verkoop in de weg? Kan je vrijblijvend bieden op een woning? Mag je een grond zomaar in meerdere loten opsplitsen en verkopen? Moet ik bij de verkoop van mijn huis of appartement een bodemonderzoek laten uitvoeren? Verhuis je zonnepanelen best mee of laat je ze beter liggen? Wat als er een voorkooprecht op de woning rust? Wat houdt (ver)kopen op lijfrente in? Wat als het huis afbrandt tussen de onderhandse verkoopovereenkomst en de authentieke akte van aankoop? Waarom heb je een postinterventiedossier nodig? Zet ik mijn vraagprijs beter iets te hoog? Moet je bij de verkoop of verhuur van een woning zonder verwarming een EPC voorleggen? Wat is een bemiddelingsovereenkomst? Waarom moet je laten weten of een woning beschermd is? Waarom is een stookolieattest belangrijk? Waarom is een bodemattest belangrijk? Energie besparen: welke investeringen zijn rendabel?