Nieuws

Uit een recent rapport van de Vlaamse Woonraad blijkt dat het verhuren van een woning ‘sexy’ moet worden gemaakt. Men pleit vooral voor aanbodgerichte maatregelen. De private huurmarkt kampt aan de vraagzijde met een imagoprobleem. Voor Vlamingen is huren nog steeds een negatieve keuze: men huurt omdat men niet kan kopen. Maar volgens Bernard Hubeau, voorzitter van de Vlaamse Woonraad, biedt huren ook voordelen. Het is een flexibele woonformule, en dat is onder andere goed voor de arbeidsmobiliteit. Bovendien beperkt huren ook het financiële risico en is het minder kapitaalbelastend.

 

Maar hoe kan het imago van de private huurmarkt worden opgepoetst? De communicatie moet anders. Het verhuren van een woning moet 'sexy' worden gemaakt, en dit door bijvoorbeeld de flexibiliteit extra in de verf te zetten of de voordelen voor jonge koppels te benadrukken. Bernard Hubeau vindt dit een goed idee, maar is van mening dat een middelenverschuiving ook een belangrijke aanzet kan zijn. Het fiscale en budgettaire beleid heeft zich altijd gefocust op het verwerven van eigendom, met als resultaat dat de private huurmarkt een restmarkt is. De Vlaamse Woonraad staat niet alleen met dit standpunt. Zowel de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, de OESO als de KU Leuven pleiten voor een neutralere woonfiscaliteit.

 

Matexi, de belangrijkste woningbouwer van ons land, is niet gewonnen voor het idee van middelenverschuiving. Ze wijzen erop dat het verkopen en het verhuren van een woning met elkaar verbonden zijn en menen dat maatregelen die de nieuwbouw afremmen, zich ook laten voelen op de huurmarkt, zeker met de huidige bevolkingstoename. Bij een beperkt aanbod in het middensegment verschuift de marktvraag naar de lagere segmenten. Daar kan dit kan leiden tot prijsstijgingen. En zo wordt de lagere klasse uit de markt geduwd. Een gezonde private huurmarkt is enkel mogelijk als de hele markt, inclusief de private nieuwbouw, gezond is.

 

Wens je meer informatie over het verhuren van een woning, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Deel op uw favoriete Social Media

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden