De herfst en winter staan voor de deur en traditiegetrouw stijgt dan weer het aantal C0-vergifigingen. In België zijn er jaarlijks meer dan 1.000 slachtoffers, af en toe zelfs met de dood tot gevolg. Nu rijst de vraag: kan je bij het verhuren van een woning aansprakelijk worden gesteld als dit gebeurt met één van je huurders? We gaan hier even dieper op in.
Bij het verhuren van een woning ben je in sommige gevallen aansprakelijk wanneer één van je huurders het slachtoffer wordt van een CO-vergiftiging. Niet alleen loop je het risico om een schadevergoeding te moeten betalen, je riskeert ook strafrechtelijk te worden vervolgd. Men gaat er namelijk van uit dat de verhuurder de woning in een goede staat verhuurt. Bovendien moet de woning voldoen aan de elementaire vereisten van bewoonbaarheid, veiligheid en gezondheid. Daarom raden wij aan om enkel een woning te verhuren als deze echt in orde is. Zo zorg je er best voor dat de verwarmingsinstallatie perfect werkt, alsook de warmwatervoorziening.
Maar ook de huurder heeft zijn verplichtingen. Zo kan hij worden verplicht om de verwarmingsinstallatie jaarlijks te laten onderhouden en de schouw geregeld te laten reinigen, en dit op zijn kosten. Vermeld daarom in de huurovereenkomst dat je huurder jaarlijks moet bewijzen dat beide zaken gebeurd zijn. Kan hij dit niet, dan moet hij worden aangemaand om het nodige te doen. Sommige rechters zijn namelijk de mening toegedaan dat de verhuurder ook moet controleren of de huurder deze verplichtingen wel nakwam.
Wens je meer informatie over het verhuren van een woning, aarzel dan niet om ons te contacteren.