Bij vruchtgebruik plukt de vruchtgebruiker als het ware de vruchten van een eigendom. Bij het verkopen ervan dient de eigenaar zich echter te houden aan een aantal regels.
Vruchtgebruik wordt verpersoonlijkt door de vruchtgebruiker en de blote eigenaar. Kenmerkend is de nauwe verbondenheid met de persoon van de vruchtgebruiker. Het vruchtgebruik eindigt bij zijn overlijden. De blote eigenaar wordt dan opnieuw de volle eigenaar van de eigendom. Met andere woorden: de vruchtgebruiker heeft tot aan zijn dood het genot van een eigendom waarvan hij geen eigenaar is.
De vruchtgebruiker moet de eigendom beheren als een goede huisvader. Hij mag echter in zijn genot niet worden belemmerd door de blote eigenaar. Aangezien hij nog steeds eigenaar is, kan hij er nog wel over beschikken. Dit wil zeggen dat hij bijvoorbeeld de eigendom zonder toestemming van de vruchtgebruiker kan verkopen. Maar opgelet! Hij kan uitsluitend de blote eigendom verkopen. De koper ervan zal de rechten van de vruchtgebruiker dus wel moeten respecteren.
Als de eigendom van een onroerend wordt verkocht waarop een recht van vruchtgebruik rust, en de blote eigenaar én de vruchtgebruiker dit samen verkopen, wordt de volle eigendom van het onroerend goed overgedragen.
Zijn beide verkopers op voorhand niets overeengekomen, dan moet de verkoopprijs worden verdeeld. In dit geval ontvangt elke partij de tegenwaarde in geld van wat hij verkoopt, met name een percentage van de verkoopprijs dat overeenkomt met de waarde van het door hem verkochte recht, namelijk het vruchtgebruik of de blote eigendom.
Wens je meer informatie over het verkopen van een eigendom, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Wil je op de hoogte blijven van de recentste updates rond het verkopen van een eigendom, of vastgoednieuws in het algemeen, neem dan regelmatig een kijkje op onze nieuwspagina.