Berlijn bevriest huurprijzen, wat betekent dit?
Vorige week besliste de Berlijnse rood-groene regering om de huurprijzen de komende 5 jaar te bevriezen.
Burgemeester Michael Mueller kondigde dit vrijdag 18 oktober aan na een marathonvergadering.
De afgelopen 10 jaar kende Berlijn een echte vastgoedboom, huizen te koop of te huur floreerden volop. Per jaar verhuizen er 40 000 mensen naar de stad. Daardoor verdubbelden de vastgoedprijzen. Dit leidde tot grote protesten in Berlijn. Hoewel de huurprijzen er vroeger betaalbaar waren, trekken mensen met een laag inkomen nu uit de stad. Om een verdere stijging van de prijzen een halt toe te roepen koos de regering voor de zgn. “Mietendeckel”, een stagnering van de huurprijzen.
De huurprijzen mogen de komende vijf jaar niet stijgen. Ook wie een pand renoveert, mag dit slechts in beperkte mate doorrekenen aan zijn verhuurders. In 2022 mogen de prijzen wel stijgen met 1,3% om de inflatie bij te benen. Er komt bovendien een maximum huurprijs voor nieuwbouw. Wie zich niet aan de nieuwe wetgeving houdt, kan een boete van een half miljoen euro krijgen.
Tegenstanders van de maatregel vinden dat de maatregel zijn doel zal missen. Volgens de burgemeester van Hamburg, Peter Tschentscher, kan enkel het bouwen van meer huizen ervoor zorgen dat de huurprijs niet verder stijgt. Mensen zullen minder willen investeren in vastgoed in Berlijn en dat zal leiden tot schaarste.
Deutsch Wohnen SE is de grootste verliezer van het huurplafond. Het aandeel van de grootste eigenaar van appartementen in Berlijn is sinds de maatregel op tafel ligt al met een vijfde gezakt.
Zal Vlaanderen nu volgen?
Hoewel er in sommige Spaanse, Portugese en Ierse steden soortgelijke overheidsinitiatieven lopen, zal het in Vlaanderen niet zo’n vaart lopen.
In Vlaanderen zijn de huurprijzen ook gestegen. Maar het Vlaams Huurdersplatform opteert voor een ander antwoord. Zij denken dat meer sociale huisvesting een betere piste is. Ook een huursubsidie in plaats van een verhuursubsidie kan een hulp zijn. Ze pleiten bovendien voor ‘geconventioneerd verhuren’. Dit betekent dat de verhuurder voordelen krijgt als ze verhuren aan kwetsbare groepen.
Ben je zelf ook op zoek naar een huurwoning tegen een eerlijke verhuurprijs of op zoek naar een huis te koop? Bekijk dan de zoekertje op onze website
Heb je een woning te huur en wil je graag ons deskundig advies? Contacteer Immo Nobels dan vrijblijvend
Bronnen: De Tijd, De Standaard, VRT