Word je eigenaar van een woning op 1 januari, dan moet je de onroerende voorheffing van dat jaar betalen. Koper en verkoper kunnen echter overeenkomen dat de koper een evenredig deel aan de verkoper moet terugbetalen, als hij in de loop van dat jaar de woning koopt en er dus eigenaar van wordt. De eigenaar die de woning wil verkopen, betaalt dan wel 100 procent onroerende voorheffing aan de belastingadministratie, maar krijgt een deel terug van de koper voor het aantal maanden dat hij eigenaar is. Deze berekening en verrekening van de onroerende voorheffing gebeurt doorgaans bij het verlijden van de authentieke verkoopakte bij de notaris.
Voorbeeld
Erik verkoopt zijn woning aan Marnix. Marnix wordt op 1 april 2011 eigenaar. Dit is de dag waarop de authentieke akte wordt verleden bij de notaris. Op 1 januari 2011 was Erik dus nog eigenaar, zodat de belastingadministratie zich enkel tot Erik zal richten om de onroerende voorheffing van het jaar 2011 te innen, bijvoorbeeld een bedrag van 1.200 euro. Dit wordt echter verrekend zodat Marnix 9 maanden (vanaf april) onroerende voorheffing moet terugbetalen aan Erik. Uiteindelijk zal Erik dus 300 euro van de onroerende voorheffing moeten betalen, en Marnix 900 euro. Dit wordt vastgelegd in de authentieke verkoopakte.
Heb je nog vragen of wens je meer informatie? Stel ze gerust, geheel vrijblijvend aan onze vastgoedspecialisten via ons contactformulier.