Ja.
Het gebeurt soms dat huurder en verhuurder - los van de wettelijke en/of contractueel voorziene opzeggingsmogelijkheden - in onderling overleg een huurovereenkomst beëindigen. Bij de vervroegde beëindiging van een woninghuurcontract door onderlinge toestemming kan dit gebeuren bij onderhandse akte. Goede afspraken maken goede vrienden. Er is echter geen enkele vormvoorwaarde van toepassing en het akkoord kan zelfs worden afgeleid uit bepaalde omstandigheden en situaties. Zo oordeelde een vrederechter in Gent dat een door beide partijen ondertekende plaatsbeschrijving het bewijs oplevert van de minnelijke beëindiging van de huurovereenkomst op het moment dat die plaatsbeschrijving werd opgemaakt.
Bijzonder aan de woninghuurwet is dat, zelfs als het gaat om een beëindiging met onderlinge toestemming, de huurder een tegenopzegging kan doen. In dit geval zal de huurder verplicht zijn om de wettelijke termijn van 3 maanden te respecteren. In die tijd kan de huurder op zoek gaan naar een nieuwe woonst en kan de verhuurder een nieuwe huurder vinden. Na die 3 maanden worden de huurovereenkomst definitief ontbonden. Voor eigenaars die een woning verhuren en de huurders is dit geen onbelangrijke informatie.
Heb je nog vragen of wens je meer informatie? Stel ze gerust, geheel vrijblijvend aan onze vastgoedspecialisten via ons contactformulier.