Makelaars en notarissen stellen stappenplan op voor heropstart
“Sector is klaar om na 3 mei stapsgewijs weer aan de slag te gaan” 

De verschillende organisaties van vastgoedmakelaars (BIV/IPI, CIB Vlaanderen en Federia) hebben samen met de notarisfederatie Fednot een relanceplan uitgewerkt met concrete maatregelen om de woningmarkt in ons land opnieuw te activeren. Dat vertrouwelijk plan hebben ze overgemaakt aan de werkgroep die de exitstrategie uitwerkt (GEES), en verschillende kabinetten.

Door de coronacrisis ligt de vastgoedsector op dit moment zo goed als volledig stil. Momenteel geldt er een verbod op de opstart van nieuwe verkoop- of verhuurdossiers. Dat leidt volgens de sectororganisaties soms tot "tragische" situaties. "Huurders die geen nieuwe woning kunnen vinden, maar de oude moeten verlaten. Kopers die fondsen nodig hebben voor de aankoop van hun nieuwe woning, maar de oude niet kunnen verkopen. Om maar te zwijgen over massaal jobverlies in een belangrijke economische sector."

Unieke gebeurtenis

Daarom stelden de verschillende organisaties binnen de vastgoedsector samen een relanceplan op. "Het gaat over een document van zeven pagina's waarin we heel concreet vanuit de praktijk, en rekening houdend met de coronaproblematiek, een stappenplan hebben uitgewerkt", legt Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen uit. Volgens hem is het uniek dat notarissen en makelaars samen en over de taalgrens heen met zo'n gezamenlijk plan naar voren treden.

Over welke maatregelen er exact in aan bod komen, wil Thijs voorlopig weinig kwijt. Doel is in elk geval om de GEES erop te wijzen dat de sector klaar is om na 3 mei stapsgewijs weer aan de slag te gaan en op de mogelijkheden die daarvoor bestaan. "Dat de experten zouden zeggen dat het voor bepaalde maatregelen te vroeg zou zijn, snappen we wel", aldus Thijs.

Verhoogde beschermingsmaatregelen

Een mogelijke maatregel die de overheid zou kunnen nemen, is om in eerste instantie bijvoorbeeld de verkoop van leegstaande panden toe te staan. Die zouden dan eventueel met verhoogde beschermingsmaatregelen bezocht kunnen worden.

Als de sector binnenkort niet mondjesmaat weer aan het werk kan gaan, bestaat het risico dat de eigenlijke relance van de sector nog lang op zich laat wachten, zegt Thijs. Omdat aan de verkoop van woningen ook administratieve handelingen vooraf gaan - zoals de informatieverplichting en keuringen - zou het maanden langer kunnen duren vooraleer de sector daadwerkelijk begint te normaliseren.

(bron: Belga)

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden