Te koop, sublieme ruime 4 slaapkamer herenwoning met tuin te Oudenaarde
485 000 EUR


Te koop, sublieme ruime 4 slaapkamer herenwoning met tuin te Oudenaarde!

Bekijk zeker onze 360° rondleiding op www.nobels.be!

Het verhaal van dit huis begint bij de zonnekoning Louis XIV en zijn bouwheer Vauban. Tussen 1667 en 1678 werd de stadsomwalling door Vauban omgebouwd tot een militair bolwerk. De Einepoort en Kattepoort (thans Eine- en Kattestraat) werden door een muur met 6 wachttorens verbonden met de Beverepoort (het huidige Tacambaro-plein). Vandaar ook de straatnaam “Achter de Wacht”, dewelke het tracé volgt van deze omwalling.
Deze bebouwing kan u vandaag de dag nog steeds bewonderen in het Palais des Beaux-Arts in Rijsel, waar een  18de-eeuwse maquette van Oudenaarde door de Franse ingenieur Nézot te bezichtigen is.
In de loop van de 19de eeuw werden de omwallingen vernietigd, dit omwille van de uitbreiding van de Oudenaardse binnenstad, de aanleg van het station, alsook de textielnijverheid waarvan de familie Gevaert de drijvend kracht was. Op het eind van de 19de eeuw, omstreeks 1880, begon de bebouwing van Achter de Wacht en werd er ter hoogte van huisnummer 26 een meisjesschool opgericht, de “patronagie der meisjes” naar een ontwerp van architect Alphonse Vossaert. Het eclectische huis op nummer 28 is eveneens naar zijn ontwerp en hoogstwaarschijnlijk ook dit te koop aangeboden pand met huisnummer 24.
Uit de tuinmuren kunnen we afleiden dat het gebouw op gemeenschappelijke grond van de patronage gebouwd werd. De eerste bewoonster was Zuster Deboe, in wiens familie het pand 4 generaties bleef tot aan de huidige eigenaar.
De geklasseerde voorgevel van dit herenhuis werd opgetrokken bij een latere renovatie tijdens de 20ste eeuw in de stijl van de FRANSE BAROK. Kenmerkend hier zijn het gebroken fronton met vlammende urne, alsook de typische ramen. Deze laatste werden recent VERNIEUWD met hoogrendementsglas en kwalitatieve kozijnen, versierd met neoclassicisme motieven.

Bij het binnentreden van de woning bemerkt u meteen de ruime inkomhal van 8m diep met de hoge plafonds van 4,5m. U krijgt een waar gevoel van ademruimte met propere lucht, omdat de lucht van mindere kwaliteit naar boven gedreven wordt. Tijdens de voorbije hittegolf werd het hier nauwelijks warmer dan 23°C om dezelfde reden; en dit zonder airconditioning. Links van u een wasruimte met toilet, de toegang tot een ruime droge kelder en een statige trap naar de 2 bovenverdiepingen. De boog in de inkomhall met strakke geometrische motieven in Art-Deco stijl werd aangebracht tijdens een grote renovatie omstreeks 1950. De prachtige deuren in dennenhout zijn allen ORIGINEEL bij het huis en hebben nog steeds hun authentieke sloten. Deze werden recent alle in ere hersteld nadat ze tijdens deze Art-Deco periode met planken verstrakt werden. Op het eind van de gang bemerkt u een deur met glasraam met uitbeelding van het typisch landschap van de Vlaamse Ardennen, Schelde, heuvels en een knotwilg met opkomende zon. Het ontwerp hier is eveneens Art-Deco.

Rechts van de inkom bevindt zich de grote voorplaats. De grote raampartij brengt hier veel zonlicht binnen en de originele plankenvloer werd eveneens opgeknapt. Samen vormt dit geheel de vorm van het huis zoals het gebouwd werd omstreeks 1880, met een grondplan van acht bij acht meter, volledig onderkelderd.
Achteraan deze ruimte werd een grote uitbreiding gebouwd, dewelke toe is aan renovatie. Hierbij heeft u een prachtig uitzicht op het Liedtspark. Deze leefruimte van 50M² met open haard met ram-koppen in Barok-stijl en glaskoepel dienen het nieuwe kloppende hart van de woning te worden. De bewoner heeft beslist deze niet te renoveren en carte-blanche te geven aan de nieuwe eigenaar. Om een sterk contrast te creëren met de rest van de woning kan deze keuken/leefruimte strak opgebouwd worden met grote raampartijen en een eventueel gepolierde betonvloer die naar buiten toegetrokken wordt. Alzo brengt u het natuurgroen en vogelgezang van het park huis-inwaarts. Vernieuwing van de glaskoepel zal eveneens veel meer natuurlijk zonlicht in  huis brengen.

Achteraan de achterbouw bevinden zich tevens nog bijgebouwen dewelke alternatief in de renovatie ingebracht kunnen worden. Hiervoor werd reeds een vergunning tot afbraak bekomen om de renovatie te bespoedigen en dit zal bijdragen tot een breder zomer-terras en klare keukenruimte. Achteraan deze rustige stadstuin ziet u tevens de recent gerenoveerde en beschermde stads-ravelijn, alsook het vooruitgeschoven puntige eiland dat fungeerde als voorlinie van de Vauban-veste.

Op het eerste verdiep van de woning bevinden zich 3 ruime slaapkamers, alsook een moderne harmonieuze badkamer, met de originele Art-Deco lavabo die opnieuw geïntegreerd werd, een ligbad en een douche à l’Italienne. De plankenvloer draagt hier tevens toe aan de charme van het huis, alsook de hoge plafonds. Van hieruit heeft u vooraan zicht op het gotische Stadhuis, dewelke UNESCO wereld-erfgoed is, als op de statige toren van de St-Walburga-kerk. De 2 slaapkamers aan de achterzijde geven uitzicht op het park en zijn een oase van rust. De kamer met de trapjes naar beneden dewelke een jaren 60 zen-effect creëert, heeft eveneens de mogelijkheid om een grote raampartij met zicht op het park te plaatsen. De bijgebouwen achteraan de woning kunnen dan fungeren als terras. Boven de deur van deze kamer bevindt zich een een glas-in-lood-raam, ontworpen door Dhr. Luc Ranson, met een artistieke interpretatie van het alziend oog – “Hier vloekt men niet, God ziet u” - dat zich in menig Vlaamse woning bevond. De deuren op deze verdieping zijn eveneens origineel en kunnen eveneens gereinigd worden zoals deze op de benedenverdieping, alsook de zolderverdieping.

Deze laatste verdieping is alweer een oase van rust, maximaal geïsoleerd en voorzien van een eigen badkamer. Het zadeldak werd 3 jaar geleden volledig gerenoveerd, alsook uitgelijnd en verstevigd. Goten werden vernieuwd. Deze grondige renovatie heeft bijgedragen aan de creatie van deze ruimte, waarbij u zowel zicht heeft op de historische stadskern, alsook op de natuur van het beschermde Liedtspark met zijn kasteel en parkvijver. De antieke, rustieke balken dewelke reiken tot een hoogte van meer dan 4 meter en een totale oppervlakte van 64m² dragen bij tot dit ruime gevoel. Dit geheel is afgewerkt met een dubbele deur in dennenhout, dewelke zich voor de renovatie van 1950 in de benedenruimte bevond.

Dit huis heeft zoals u reeds merkt zijn eigen verhaal en nodigt u dan ook uit om hier aan meeschrijven.
Met de uitbreiding van de culturele Woeker-site zal dit huis zich meer dan ooit profileren in het bruisende hart van Oudenaarde.


Adres :Achter de Wacht 24 te 9700 Oudenaarde

EPC: 305KWh/m² UC: 2205100-RES-1  ; Wche; Gvkr,Gdv, Gvv,Vg ; Niet overstromingsgevoelig.

Huis Te koop in Oudenaarde

Referentie
1925993
Gemeente
Oudenaarde
Type
Huis
Prijs
485 000 EUR
Niet geïndexeerd KI
530 EUR
Stedenbouwkundige vergunning
Ja
Stedenbouwkundige overtreding
Nee
Stedenbouwkundige bestemming
Woongebied met cult., historische en/of estetische waarde
Verkavelingsvergunning
Nee
Voorkooprecht
Nee
Beschermd erfgoed
Ja
Geïnventariseerd erfgoed
Inventaris van archeologische zones
Overstromingsgevoeligheid
Niet overstromingsgevoelig
Afgebakende zone
Niet van toepassing
Grondoppervlakte
240 m²
Bewoonbare opp.
236 m²
Bebouwbare/Bebouwde opp.
130 m²
EPC
305kWh/m²
EPC Referentie
201910100002205100RES1
Algemene staat
Instapklaar
Bouwjaar
1880
Renovatie jaar
2016
Keuringsattest elektriciteit
Ja
Conform
Nee
Oriëntatie
Noord

Indeling

Inkom
# 1   (17 m²)
Ruime inkomhal
Berging
# 1   (8 m²)
Wasplaats met aansluiting wasmachine
Woonkamer
# 1   (31 m²)
1e woonkamer vooraan aan woning
Woonkamer
# 1   (35 m²)
2e woonkamer met zitgedeelte achteraan woning
Keuken
# 1   (6 m²)
Te moderniseren
Nachthall
# 1   (15 m²)
Nachthal op 1e verdiep
Slaapkamer
# 1   (20 m²)
Slaapkamer 1
Slaapkamer
# 1   (14 m²)
Slaapkamer 2
Slaapkamer
# 1   (16 m²)
Slaapkamer 3
Badkamer
# 1   (8 m²)
Ingerichte badkamer met ligbad, douche en wastafel
Nachthall
# 1   (5 m²)
Nachthal 2e verdiep
Slaapkamer
# 1   (47 m²)
Grote slaapkamer op 2e verdiep
Badkamer
# 1   (5 m²)
Badkamer 2 op 2e verdiep
Berging
# 1   (0 m²)
Bergruimtes aan woning
Tuin
# 1   (0 m²)
Ruime stadstuin met zicht op park
Staanplaats
# 1   (0 m²)
Staanplaats (2) mogelijkheid tot bij aankopen van autostaanplaatsen

Rondleiding

Ligging

Aardgas
Ja
Aardgas in de straat
Ja
Airco
Nee
Alarm
Nee
Bronwater
Nee
Distributie
Ja
Domotica
Nee
Internet
Ja
Internet
Ja
Parlofoon
Nee
Propaangas
Nee
Regenwater
Ja
Riolering
Ja
Rolluiken
Ja
Rolstoeltoegankelijk
Nee
Stadswater
Ja
Stookolie
Nee
Telefoon
Ja
Videofoon
Nee
Vloerverwarming
Nee
Beglazing
Zeer goed - Hoogrendement en 1 raam dubbele beglazing achteraan
Dak
Zeer goed - Pannen dak, met onderdak (vernieuwd in 2016) + isolatie onder dak (+/- 12cm PUR)
Elektriciteit
Goed - Dubbelvoudig tarief
Isolatie
Zeer goed -
Keuken
Matig - Te moderniseren
Raamwerk
Zeer goed - PVC raamwerk, met rolluiken beneden en boven achteraan
Riolering
Zeer goed - Naar straat
Ruwbouw
Zeer goed - Traditioneel
Sanitair
Zeer goed - Ingerichte badkamer met ligbad, inloopdouche en wastafel
Verwarming
Zeer goed - Centrale verwarming op aardgas
Watervoorziening
Zeer goed - Stadswater + regenwater
Centrum
Gezondheid - Tandarts
Tandarts Specialist in de Orthodontie [0,22 km]
Groen
Omgeving school
Onderwijs - Basis en kleuter onderwijs
Vrije Basisschool [0,04 km]
Onderwijs - Secundair onderwijs
Sint-Vincentiusinstituut [9,25 km]
Vervoer - Bushalte (De Lijn)
Oudenaarde Markt [0,31 km]
Vervoer - Treinstations
Oudenaarde [0,61 km]
Warenhuizen - Aldi
Aldi [0,76 km]
Warenhuizen - Carrefour
Carrefour express Oudenaarde [1,15 km]
Warenhuizen - Colruyt
Colruyt OUDENAARDE [0,28 km]
Warenhuizen - Delhaize
DELHAIZE SUPERMARKET [0,63 km]
Warenhuizen - Lidl
Lidl [0,75 km]
Te lenen bedrag
Rentevoet
Looptijd

U bent op zoek naar een huis in Oudenaarde? Ontdek dan hier ons ruim aanbod panden in Oudenaarde. Immo Nobels is marktleider én specialist voor vastgoed in de ruime regio rond Oudenaarde.